U bevindt zich hier: Wie ben ik » Uitvaarten


Uitvaartmuziek


Met zo’n 400 aanvragen per jaar is Arjan Breukhoven de meest gevraagde organist bij uitvaartplechtigheden van Nederland. Al vele jaren speelt Arjan Breukhoven op het orgel tijdens rouwdiensten in de gehele regio in en rondom Rotterdam op begraafplaatsen, rouwcentra en kerken. Iemand schreef Arjan Breukhoven eens als reactie op zijn spel tijdens een uitvaartdienst: ’de muziek lijkt op balsem op al het verdriet’. 

 

Muziek vormt een vast onderdeel bij uitvaarten in vrijwel iedere cultuur. Deze vorm van expressie wordt overal ter wereld gesteld als laatste eer aan de overledene. In de tijd van de pyramidenbouw, ca. 2500 v. Chr., werden trompetten gebruikt bij begrafenisrituelen. Koren zongen al in het jaar 1000 v. Chr.. Vanaf de 15e eeuw schreven componisten als Mozart en Verdi hun Requiem. In onze eeuw is het zingen van psalmen, gezangen en geestelijke liederen, en het luisteren naar bewerkingen daarover, een belangrijke uiting bij het verwerken van en het ontvangen van troost bij intens verdriet. 

 

Steeds meer wordt een beroep gedaan om aan de vleugel veel gevraagde pianowerken te laten vertolken. Het pianorepertoire van Arjan is zeer omvangrijk. Het is mogelijk om in overleg de werken uit te zoeken welke gespeeld kunnen worden tijdens een uitvaartplechtigheid. Zeer bijzonder van deze musicus is dat hij ook op verzoek kan improviseren op de lievelingsliederen van de overledene in vele stijlen. 

 

Ook regelt Arjan Breukhoven, op speciaal verzoek, andere speciale muzikale wensen. Zijn muzikale metwerk is zo groot dat op korte termijn altijd topsolisten kan worden geregeld om een uitvaart muzikaal op te luisteren. Zo regelde hij bijvoorbeeld een ’New Orleans Jazz band’, maar ook een blues-saxofonist en zelfs een doedelzakspeler, maar ook een klassieke sopraan of een fluitist om live muziek te vertolken tijdens plechtigheden. Alleen kwaliteit geldt. Dus zoekt u live muziek tijdens een uitvaart: musici op hoog niveau zullen worden voorgesteld. U kunt altijd vrijblijvend contact opnemen voor nadere informatie.


Volgende concert:

23 oktober 2021
Pijnacker

Besloten orgelconcert door Arjan Breukhoven